Bli medlem i RiB Academy!
Change your site
Teman och kurser som ingår

Sport Performance
En serie avsnitt som handlar om att ge sig själv förutsättningar att kunna prestera sitt allra bästa. Ta del av forskning och praktiskt arbete från ridning och andra sporter med några av de främsta experterna på området. Få insikt i vad sin krävs och vad som är hemligheten bakom topprestation och hållbarhet

Människans kropp
Den mänskliga hjärnan möjliggör en unik förmåga att utföra avancerade rörelser. Människans rörelsemönster är mångfacetterat och komplext men det bidrar också till en mängd möjliga rörelserelaterade problem. Lär dig mer om asymmetrier, frihetsgrader och kroppens alla olika byggklossar.

Hästen som atlet
Dagens hästar har utvecklat egenskaper som gör dem till fantastiska atleter men det ställer också höga krav på den som sitter på dess rygg. Ryttare som lär sig förstå hur hästens anatomi och rörelsemekanik fungerar minskar inte bara skaderisken utan ökar också prestationsförmågan och hållbarhet över tid

Hästens anatomi
Förståelse för hästens funktionella anatomi är viktigt för alla ryttare, tränare och hästägare. Varför rör sig hästen som den gör? Vilka kroppsdelar får mest belastning i de olika gångarterna? Hur ska vi lägga upp träningen för att hålla våra hästar friska och hållbara? Kunskaper som vi alla bör använda i vardagen.

Ryttarens inverkan
Ryttarens balans och kroppshållning påverkar både hästens hållbarhet och ekipagets prestation. Det är därför viktig att på allvar lära sig förstå ryttarens inverkan, upptäcka vilka problem som kan uppstå och hitta strategier för att komma till rätta med utmaningarna. I en serie får vi veta de senaste rönen om ryttarens inverkan

Avsutten träning
En analys av ryttarens balans och kroppshållning ger goda underlag för korrigerande och effektiv avsutten träning. Obalanser kan justeras med enkla medel men det krävs kontinuerlig träning för att lösa problemet på långsiktig. Lär dig analysera din egen kropp och förstå vad som krävs för balans och bästa förutsättningar

Uppsutten träning
När en ryttare lärt sig förstå och justera sina obalanser med avsutten träning så börjar jobbet med att ta med sig erfarenheterna till den uppsuttna träningen. I den uppsuttna träningen finjusteras och utvecklas rörelser och balansstrategier. Det ger ofta tydliga resultat i bättre prestation och ökad hållbarhet för både ryttare och hästar

Hoppryttarspecial 1
Tillsammans med Norges bästa hoppryttare Therese S Henriksen visar Maria Therese hoppryttares utmaningar och deras specifika behov av avsutten träning utan häst. Therese delar med sig av erfarenheterna från de senaste årens RiB-träning och vilka framsteg det gemensamma arbetet bidragit till.

Hoppryttarspecial 2
Norges bästa hoppryttare Therese S Henriksen visar tillsammans med Maria Therese hoppryttares utmaningar och deras specifika behov av träning till häst. Therese delar med sig av erfarenheterna från de senaste årens RiB-träning och vilka framsteg det gemensamma arbetet bidragit till.

Johanna Due-Boje
Landslagsryttaren i dressyr Johanna Due-Boje arbetar mycket med att förbättra sin balans och sits. I den här kursen får på nära håll följa Johanna och Maria Terese när de gör både avsutten och uppsutten analys. Samarbetet ger många intressanta lärdomar för alla att ta med sig upp på hästryggen!

Ryttaranalys
I en serie kurser specialstuderar vi ett antal ryttare och deras personliga utmaningar på hästryggen. Maria Terese förklarar hur hon analyserar ryttarna och hittar verktyg för att lösa problemen. Först ut i denna serie är den talangfulla landslagsryttare Nellie Liljegren som delar med sig av sina erfarenheter.

Träningsredskap
I RiB-metoden ingår ett antal träningsredskap för avsutten analys och träning. Det räcker oftast med ett fåtal redskap, men det är avgörande att förstå hur de ska användas och till vad. I den här kursen går Maria Terese igenom alla redskap och berättar om hur de ska användas för optimalt resultat.

RiB-tränarspecial
Den här kursen är till för dig som är tränare och vill veta mer om hur man kan använda RiB-metoden i sin träning. Maria Terese och Johanna Due-Boje berättar om RiBs tränarkurser, träning,planering och erfarenheter från mångårig tillämpning av RiB-metoden.